donderdag 9 augustus 2007

Eucharistie in Santa Cruz

Gisteren hadden we een mooie viering in Santa Cruz, één van de armste wijken van Mundo Novo. We kwamen samen in de living van een van de grootste huisjes van de wijk.
De huisjes zijn er bijna allemaal gebouwd met dikke aarden blokken, waarop enkele dikke takken liggen, die de asbestplaten ondersteunen.
De straat is een aardeweg, waar af en toe een greppeltje het rioolwater weglaat. (rioleringen zijn er niet)
Toen we er aankwamen hoorden we de kinderen zingen. Allen met de mooiste kleertjes aan, mooi gewassen, want de padre komt.
Twee catechisten, meisjes van rond de 20 jaar, begeleidden de zang.
Het evangelie spreekt in dit kader op een heel andere manier aan. Pr. Frans licht het voor de mensen toe: een rijke man heeft een overvloedige oogst en bouwt nog grotere schuren om die op te bergen, zodat hij de rest van zijn jaren een luilekker leventje kan leiden.
"Dwaas!" roept Jezus uit. Zoals op vele andere plaatsen komt Jezus hier niet als een braaf manneke naar voor. Moest de padre de mensen hier "dwaas" noemen, dan zouden ze hem buiten smijten.
God is goed, maar geen lamme goedzak. Hij wil dat iedereen het goed heeft, niet alleen de rijken...
Hier in de gemeenschap worden deze woorden enthousiast onthaald. Het is niet rechtvaardig, wanneer lonen maandenlang niet worden uitbetaald! God wil dat allen mogen eten.
De keuze voor de armen is bij pr. Frans heel radicaal, ook al wordt dit niet door sommigen in deze stad niet in dank aangenomen. De mensen houden van hun Padre.
De eucharistie is hier een feest. Christus is hier ten volle aanwezig, meer dan in brood en wijn alleen. Wanneer je de mensen in de ogen kijkt, wanneer je hen de vrede wenst, dan kan je niet anders dan hen graag zien.

This album is powered by BubbleShare - Add to my blog

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Hey Lode

Ik ben blij te horen dat je het daar goed stelt...
Ik blijf voor jou en de mensen daar bidden,
dat God je mag zegenen en bewaren !

Alle goeds daar ;)

groetjes

Benjamin

Anoniem zei

Beste Lode,

ik zie dat je het heel goed stelt en dat je Brazilië inademt op vele wijzen. Ik ben dankbaar hoe je het beschrijft. Ik blijf verbonden met jou in gebed.

Verbonden in de Heer die alle leven schenkt.

Pr. Geert

SEMINARTIST zei

Dag Lode,

Tof dat je ons laat meegenieten van die diepe momenten die je in Brazilië mag beleven.

Laat het dus naast een inleefreis ook een inSpiratiereis zijn, dat de H.Geest in je mag waaien, bezielen, besturen, handelen en beschermen.

Moge Onze Lieve Moeder Maria je overvloedig zegenen,

In Christo,

Mathias

Anoniem zei

Beste Lode,
mooie getuigenis opnieuw. Het raakt je diep vanbinnen, doen raakt ons als lezer ook heel diep. Laat de Geest er maar verder waaien.
Verbonden,
Kristof

John cross zei

Je lijkt voor mij al tenvolle een vergeestelijkte padre Lode.Enkel nog je studies afmaken.

Anoniem zei

Lees het hele blog, pretty good