vrijdag 17 augustus 2007

Armoede in Mundo Novo

Hier in Mundo Novo is veel armoede. Dit merkte ik vooral in de wijk Floresta, waar we enkele dagen geleden eucharistie vieren. Deze wijk bestaat uit een lange straat, die klimt, de berg op. De eerste helft van de straat (tot aan het schooltje) wil geen contact hebben met de tweede helft. In het tweede deel zijn drugbendes de baas. Als vreemdeling is het zeer onverstandig om na zonsondergang door de Floresta te wandelen. De mensen in de Floresta zijn vooral dagloners, die blij zijn als ze werk vinden voor één dag of gezinnen die leven van het pensioen van een inwonende grootmoeder.

Maar armoede vind je hier eigenlijk overal. 3500 gezinnen ontvangen in Mundo Novo de Bolso Familia, een soort voedselpaketten met bonen en Manjokmeel.
15000 mensen hier leven dus van enkel bonen en Manjok. Hun voeding is dus heel eenzijdig.
Vaak worden mensen misbruikt en in zekere zin is de slavenarbeid hier nog niet verdwenen. Soms wachten werkgevers maanden om het loon uit te betalen, of betalen ze gewoon niet.
Een koffieplukker wordt betaald per zak koffie die hij binnen brengt. Dit wil zeggen dat hij per dag maximum 4 á 6 R$ kan verdienen, wat overeen komt met 1,5 á 2 euro.

Onlangs kwamen we een man tegen die halfzijdig verlamd is. Hij gaat strompelend door het leven. De adviserend geneesheer van de overheid had gesteld dat hij geen invaliditeit nodig had. Maar pr. Frans spande een rechtzaak in tegen de overheid. Gisteren kregen we bericht dat we gewonnen hebben en dat de man opnieuw van een tegemoetkoming kan genieten. Op die manier bindt pr. Frans de strijd aan tegen de extreme armoede. Verschillende malen ging pr. Frans reeds gaan protesteren bij het gemeentebestuur, omdat die haar arbeiders niet uitbetaalde.
Maar naast die individuele acties organiseert de kerk ook structurele vormen van armoedebestrijding.
Om de ondervoeding tegen te gaan, wordt vanuit de parochie de gezinspastoraal georganiseerd. Moeders met kinderen kunnen er terecht om hun kindje te laten wegen, om advies te krijgen rond borstvoeding, om ondervoeding tegen te gaan. We kunnen het een beetje vergelijken met de dienstverlening van Kind en Gezin bij ons, maar dan volledig door de kerk georganiseerd.
Dit initiatief wordt financieel volledig gedragen door de mensen van de parochie: iedereen die een elektriciteits- of waterrekening ontvangt kan ermee instemmen dat telkens een bedrag wordt afgehouden voor dit initiatief. Zo kunnen voedingssupplementen voor de kinderen aangekocht worden.
In het gebed kunnen we ook strijden voor meer rechtvaardigheid. Een mooi gebed kan het volgende zijn:

Heer,
geef brood aan zij die honger hebben,
en geef honger naar gerechtigheid,
aan zij die brood hebben.


This album is powered by BubbleShare - Add to my blog

3 opmerkingen:

SEMINARTIST zei

Ik heb je gebed gebeden...
Honger en onrechtvaardigheid gaan hand in hand. Moge vele mensen als pr. Verhelle opstaan om te te bouwen aan een rechtvaardige wereld, in gebed en handelingen, in navolging van Jezus onze Verlosser.

Anoniem zei

Dag Lode,
Wij zijn pas terug van reis en zagen dus voor de eerste keer jou verslagen,die trouwens zeer mooi,uitgebreid en een plezier zijn om te lezen.We zijn blij dat je zo'n intense momenten met de bevolking mag beleven.We wensen je verder het beste toe.Vele lieve groeten,verbonden in gebed.

Filip,Mieke,Lore en Silke.

Anoniem zei

Beste Lode, wat je nu vertelt in de laatste berichten heb ik vaak gelezen in lectuur over Zuid Amerika en zie dat het ook strookt met de realieit die jij beschrijft. Ik herken het volledig. Ik voel er het leven in van de Heer die tussen de mensen wil staan en met Liefde hun leven wil delen. Ik zie er mensen zoals pr. Frans die bergen verzetten en die het doen uit liefde voor Gods mensen. Van harte bedankt. Pr Geert